Reklama

10 potravín, ktoré nepatria do chladničky. Budete sa čudovať! Túto CHYBU ROBÍTE AJ VY

Využívajte to, čo máte doma a nenakupujte nadbytočné potraviny.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chladnička je jedným z našich najlepších pomocníkov v kuchyni, keď ide o predĺženie trvanlivosti jedla.

Avšak nie všetko v nej môžete uskladniť. Niektoré potraviny si mimo chladničky zachovajú lepšiu chuť, textúru či výživové hodnoty. Poďme sa pozrieť na desať bežných potravín, ktoré je lepšie skladovať pri izbovej teplote a tiež dôvody, prečo by ste ich mali držať čo najďalej od chladného prostredia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Naše tradičné jedlá? Zabudnite na halušky. Jedli sme kaše, bobry, slimáky a medvede
    Zdroj: Zena.sk

    1. Paradajky

    Paradajky patria medzi tie potraviny, ktoré do chladničky rozhodne nepatria. Chlad totiž ničí ich štruktúru a zabraňuje dozrievaniu. Keď ich dáte do chladu, stratíte časť ich sladkej a šťavnatej chuti, pretože nízke teploty spôsobujú ich „múčne“ zoslabnutie. Najlepšie je skladovať ich na kuchynskom stole alebo v špajzi, kde môžu dozrieť do svojej plnej chuti.

    2. Zemiaky

    Zemiaky v chladničke môžu prekvapivo trpieť. Nízke teploty premieňajú škrob v zemiakoch na cukor, čo môže viesť k nepríjemne sladkej chuti. Navyše, ich textúra sa môže zmeniť na nepríjemne tvrdú. Najlepšie ich uchováte na tmavom, chladnom, no nie mrazivom mieste, ako je pivnica či špajza.

    3. Cibuľa

    Cibuľa potrebuje dýchať. Ak ju uzatvoríte v chladničke, rýchlo zmäkne a stratí svoju pevnosť. Vlhké prostredie navyše môže podporiť vznik plesní. Skladujte ju na suchom a dobre vetranom mieste, kde sa môže voľne „nadýchnuť“ a udrží si sviežu štruktúru a ostrú chuť.

    4. Avokádo

    Avokádo v chladničke stráca svoju schopnosť správne dozrievať. Namiesto toho ho skladujte na kuchynskom stole, kde dozreje prirodzene a bude mať tú správnu, jemnú textúru. Ak už je zrelé a nechcete, aby sa pokazilo, môžete ho na krátky čas uložiť do chladničky, ale nenechávajte ho tam dlho.

    5. Banány

    Banány a chladnička sú veľkí nepriatelia. Nízke teploty zastavia ich dozrievanie, čo môže viesť k ich zhnednutiu na povrchu, zatiaľ čo vnútro zostane tvrdé a nedozreté. Skladujte ich pri izbovej teplote, kde môžu dozrievať prirodzene. Ak máte banány, ktoré sú už dostatočne zrelé, ale nechcete, aby sa kazili, môžete ich dať do chladničky, ale rátajte s tým, že šupka sčernie.

    Anketa

    Dávate aj vy niektoré tieto potraviny do chladničky?

    • Áno29%
    • Nie70%

    Hlasovanie bolo ukončené

    6. Med

    Med je zázračná potravina, ktorá sa v podstate nekazí. Chladničku rozhodne nepotrebuje, ba dokonca môže v nej skryštalizovať a stuhnúť, čo zbytočne zníži jeho kvalitu. Najlepšie ho skladujte na suchom a tmavom mieste pri izbovej teplote. Tak zostane tekutý a pripravený na použitie vždy, keď ho budete potrebovať.

    7. Citrusy

    Pomaranče, citróny, mandarínky alebo limetky, najlepšie udržíte čerstvé mimo chladničky. V chlade môžu stratiť časť svojej šťavnatej chuti a skôr sa vysušia. Skladujte ich na chladnom mieste mimo priameho slnka.

    8. Olivový olej

    Olivový olej je ďalší príklad toho, čo rozhodne nepatrí do chladničky. Nízke teploty spôsobujú, že zhrubne a môže sa dokonca začať „tuhnúť“, čím stráca svoju lahodnú štruktúru a jemnosť. Najlepšie ho skladujte na tmavom mieste pri izbovej teplote, kde si zachová svoju chuť a textúru.

    9. Uhorky

    Uhorky sú zelenina, ktorú väčšina z nás automaticky dáva do chladničky, ale pravdou je, že nízke teploty im môžu uškodiť. Stratia svoju prirodzenú sviežosť a krehkosť. Namiesto toho ich môžete skladovať pri izbovej teplote, kde si udržia svoju chrumkavosť oveľa dlhšie.

    10. Čokoláda

    Čokoláda v chladničke môže absorbovať pachy z ostatných potravín a zmeniť svoju chuť. Navyše, môže na jej povrchu vzniknúť tzv. „čokoládový kvet“, kedy sa oddelia tuky a na čokoláde vzniknú biele škvrny. Skladujte ju na suchom a tmavom mieste pri izbovej teplote.

    Počuli ste už náš podcast?