1. kolo: Vitamín A
Vitamín A tvorí skupina látok rozpustných v tuku. Tento dôležitý vitamín posilňuje imunitu, je nevyhnutný pre zrak, kosti a krvotvorbu, chráni sliznice tráviacej sústavy a dýchacích orgánov. Zodpovedá za zdravie pokožky, vlasov a nechtov, neutralizuje toxické látky v tele a pomáha predchádzať rozvoju onkologických ochorení. Odporúčaná denná dávka pre ženy: 2 000 IU (medzinárodných jednotiek). V 100 g endívie sa nachádza 2 167 IU vitamínu A, v 100 g špenátových listov 9 377 IU. Bod získava špenát.
Stav: 0 : 1

Escarole,Endive,Isolated,On,White,Backgrounds
Zdroj: Shutterstock

2.kolo: Vitamín K
Patrí medzi vitamíny rozpustné v tuku. Tento vitamín je dôležitý pre správnu zrážavosť krvi, zabezpečuje vytvorenie krvnej zrazeniny pri poranení, aby nedošlo k vykrvácaniu. Zároveň je nevyhnutný pre správnu činnosť pečene, pomáha pri vstrebávaní vápnika a jeho udržaní v kostiach, stará sa o správne fungovanie srdca a obličiek a má preventívne protirakovinové účinky. V 100 g endívie sa nachádza 231 míkrogramov vitamínu K, v rovnakom množstve špenátu 483 mikrogramov. Bod opäť patrí špenátu.
Stav: 0 : 2

A,Bundle,Of,Fresh,Spinach,On,White,Background
Zdroj: Shutterstock

3. kolo: Mangán
Dôležitý stopový prvok chráni pred málokrvnosťou, artériosklerózou, vysokým cholesterolom, hypertenziou aj pred duševnými chorobami. Spolu s vitamínom K, draslíkom a horčíkom podporuje zdravie kostí a zubov. Účinkuje aj ako výborné prírodné sedatívum, posilňuje srdce a odbúrava nahromadený stres. Keďže sa v tele neukladá do zásoby a zo stravy sa vstrebáva pomerne málo, treba dbať na jeho dostatočný príjem – 2 až 3 mg denne. V 100 g endívie sa nachádza 0,42 mg mangánu, v 100 g špenátu 79 mg. Bod pre špenát.
Stav: 0 : 3

Close,Up,Of,Woman,With,Spinach,On,Fork
Zdroj: Shutterstock

Jednoznačne víťazí: Špenát.