Zrelé rajčiny majú mimoriadne nízky glykemický index, minimum soli a cukru a energetickú hodnotu iba 75 kJ/100 g. Môžete z nich pripraviť množstvo chutných pokrmov a ich pravidelnou konzumáciou významne posilníte svoje zdravie.
- Silné srdce
Draslík, vitamíny B a C a lykopén pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu aj krvný tlak, preto sú rajčiny dobrou prevenciou infarktu a mŕtvice. Podmienkou je však vyvážená strava. - Pevné kosti
V rajčinách sa nachádza aj vápnik a vitamín K, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie pevného a zdravého kostného tkaniva. - Dobrý zrak
Pre zdravie očí a dobrý zrak je najdôležitejší vitamín A. Pravidelná konzumácia rajčín je jeden zo spôsobov, ako predísť rozvoju šeroslepoty. - Čisté obličky
Niektoré vedecké výskumy potvrdili, že rajčiny prečisťujú obličky a znižujú riziko tvorby obličkových kameňov. - Hladká pokožka
Mimoriadne vysoký obsah lykopénu spevní pokožku, dodá jej pružnosť a vyhladí drobné vrásky. Okrem toho spolu s betakaroténom chráni kožu pred škodlivými účinkami UV žiarenia. - Pružné vlasy
Mix rastlinných pigmentov v rajčinách urobí s vlasmi doslova zázrak - budú lesklejšie, pevnejšie a pružnejšie. - Prevencia rakoviny
Viaceré štúdie ukázali, že vysoké dávky lykopénu znižujú riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a žalúdka, u mužov aj rakoviny prostaty.