Zrelé rajčiny majú mimoriadne nízky glykemický index, minimum soli a cukru a energetickú hodnotu iba 75 kJ/100 g. Môžete z nich pripraviť množ­stvo chutných pokrmov a ich pravidelnou konzumáciou významne posilníte svoje zdravie.

  1. Silné srdce
    Draslík, vitamíny B a C a lykopén pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu aj krvný tlak, preto sú rajčiny dobrou prevenciou infarktu a mŕtvice. Podmienkou je však vyvážená strava.
  2. Pevné kosti
    V rajčinách sa nachádza aj vápnik a vitamín K, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie pev­ného a zdravého kostného tkaniva.
  3. Dobrý zrak
    Pre zdravie očí a dob­rý zrak je najdô­ležitejší vitamín A. Pravi­delná konzumácia rajčín je jeden zo spôsobov, ako predísť rozvoju šeroslepoty.
  4. Čisté obličky
    Niektoré vedecké výskumy potvrdili, že rajčiny prečisťujú obličky a znižujú riziko tvorby obličkových kameňov.
  5. Hladká pokožka
    Mimoriadne vysoký obsah lykopénu spev­ní pokožku, dodá jej pružnosť a vyhladí drobné vrásky. Okrem toho spolu s betakaroténom chráni kožu pred škodlivými účinkami UV žiarenia.
  6. Pružné vlasy
    Mix rastlinných pigmentov v rajčinách urobí s vlasmi doslova zázrak - budú lesklejšie, pevnejšie a pružnejšie.
  7. Prevencia rakoviny
    Viaceré štúdie ukázali, že vysoké dávky lykopénu znižujú riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a žalúdka, u mužov aj rakoviny prostaty.