Vybrali sme 5 najlepších olejov pre vaše zdravie! Používate niektorý z nich?
5. 11. 2023, 14:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:41)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Pokiaľ ide o oleje na varenie, možností je neúrekom, ale ich výber môže výrazne ovplyvniť zdravie. Toto sú tie zdravšie oleje na varenie, ich jedinečné vlastnosti a výhody.

Olivový olej
Olivový olej, ktorý je základom kuchyne po celé generácie, ponúka všestrannú voľbu pre rôzne štýly varenia. S bodom zadymenia približne 176 °C je spoľahlivou voľbou na pečenie, dusenie a prípravu studených dresingov. Ako uvádza portál Healthline, jednou z jeho výnimočných vlastností je bohatý obsah vitamínu E, silného antioxidantu. Okrem toho olivový olej obsahuje najmä kyselinu olejovú, srdcu prospešný mononenasýtený tuk.
Zdroj: Shutterstock
Štúdie naznačujú, že kyselina olejová môže mať protirakovinové a protizápalové vlastnosti, vďaka čomu je cenným doplnkom jedálnička. Okrem toho olivový olej obsahuje prospešné antioxidačné zlúčeniny ako oleokantal a oleuropeín, ktoré sú známe svojimi protizápalovými účinkami. Môžu pomôcť znížiť krvný tlak a zabrániť oxidácii LDL (zlého) cholesterolu.
Avokádový olej
Avokádový olej, získavaný zo známeho ovocia, sa často prirovnáva k olivovému oleju. Odlišuje ho vysoký obsah mononenasýtených tukov (MUFA), predovšetkým kyseliny olejovej, ktorá zvyšuje stabilitu oleja pri vysokých teplotách, píše známy magazín BBC Good Food. Tento olej sa môže pochváliť pôsobivým bodom zadymenia, vďaka čomu je vhodný na rôzne spôsoby varenia vrátane vyprážania, dusenia a praženia.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Napriek svojej všestrannosti môže byť avokádový olej trochu drahý, čo obmedzuje jeho každodenné používanie. Jeho jemná chuť však umožňuje vyniknúť ingredienciam vo vašich receptoch, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre tých, ktorí chcú zachovať integritu svojich jedál.
Repkový olej
Repkový olej obsahuje len polovicu nasýtených tukov v porovnaní s olivovým olejom a má vysoký obsah mononenasýtených tukov vrátane kyseliny olejovej. Tento olej tiež ponúka priaznivý pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín. Navyše má najvyšší obsah polyfenolov spomedzi olejov zo semien.
Zdroj: shutterstock
Ak si chcete vybrať zdravší olej, vyberte si repkový olej lisovaný za studena, ktorý sa vyznačuje lepším profilom mastných kyselín a vyšším obsahom ochranných polyfenolov, karotenoidov a vitamínu E. Ako uvádza magazín BBC Good Food, tento olej je vynikajúci na smaženie, grilovanie a pečenie, pretože poskytuje neutrálnu chuť, ktorá umožňuje vyniknúť surovinám.
Kokosový olej
Kokosový olej vyvolal v kulinárskom svete diskusie kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov. Na rozdiel od iných rastlinných olejov sa kokosový olej skladá prevažne z nasýtených tukov, čo vyvoláva obavy odborníkov na zdravie. Niektorí tvrdia, že nie všetky nasýtené tuky sú zdraviu škodlivé, kľúčom je však striedmosť.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Nasýtené tuky môžu byť zdravšou voľbou pri varení alebo vyprážaní pri vysokých teplotách, pretože sú stabilnejšie a je menej pravdepodobné, že sa budú rozkladať. Je však dôležité sledovať celkovú spotrebu nasýtených tukov, píše magazín Time. O tom, či by sa kokosový olej mal považovať za superpotravinu, ešte stále nie je rozhodnuté, pretože vedecké dôkazy nie sú jednoznačné.
Svetlicový olej
Svetlicový olej, ktorý sa získava zo semien svetlice farbiarskej, má nízky obsah nasýtených tukov a vyznačuje sa vyšším podielom nenasýtených mastných kyselín. Vyniká pôsobivým bodom zadymenia približne 265 °C.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Svetlicový olej s vysokým obsahom kyseliny linolovej môže prispieť k zníženiu rizika ischemickej choroby srdca. Vďaka svojej neutrálnej chuti je ideálnou voľbou na marinády, omáčky, dipy, grilovanie a smaženie na sporáku.