Reklama

10 potravín proti stresu: Jednoduchý krok, ako zmierniť napätie

6. Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka sú bohaté na vitamín E – antioxidant chrániaci telo pred oxidačným stresom. Obsahujú tiež horčík, ktorý pomáha uvoľniť napätie vo svaloch a podporuje zdravý nervový systém. Ich chrumkavá textúra môže mať navyše relaxačný účinok pri jedení počas stresových chvíľ.

Slnečnicové semienka sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov.

Zdroj: Shutterstock

Slnečnicové semienka sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov.

7. Kakao

Kakao je bohaté na flavonoidy – látky podporujúce zdravie mozgu a zlepšujúce náladu. Obsahuje aj teobromín a fenyletylamín, ktoré môžu stimulovať produkciu serotonínu a endorfínov – hormónov šťastia. Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa je ideálna na zmiernenie napätia a dodanie energie.

Zdroj: istock

Kakao je výživná potravina so zdraviu prospešnými látkami.

8. Avokádo

Avokádo je výnimočné svojimi zdravými tukmi (najmä omega-9), ktoré podporujú funkciu mozgu a reguláciu krvného tlaku. Je bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú telu zvládnuť stresové situácie, a draslík, ktorý pôsobí relaxačne na nervový systém. Jeho krémová textúra môže mať tiež upokojujúci účinok.

Zdroj: shutterstock

Tuky v avokáde podporujú elasticitu mozgových buniek a zlepšujú prekrvenie.

9. Bobule (napríklad čučoriedky)

Bobule sú plné antioxidantov (najmä antokyanínov), ktoré chránia mozog pred oxidačným stresom spojeným s úzkosťou či depresiou. Obsahujú vitamín C na posilnenie imunity počas stresových období a vlákninu na podporu trávenia – čo je dôležité pre celkovú pohodu tela i mysle. Čučoriedky navyše upokojujú nervy.

Zdroj: shutterstock

Čučoriedky sú pokladané za naše najzdravšie ovocie.

10. Kyslá kapusta

Kyslá kapusta obsahuje probiotiká prospešné pre črevnú mikroflóru, ktorá má priamy vplyv na duševné zdravie cez takzvanú os črevo-mozog. Zdravé črevo je spojené s lepšou náladou a nižšou úrovňou stresu. Kapusta obsahuje aj vitamín C a vlákninu, ktoré podporujú imunitu a trávenie počas náročných dní.

Zdroj: shutterstock

Kyslá kapusta je nízkokalorické protizápalové jedlo.

Anketa

Konzumujete tieto potraviny pravidelne?

  • Áno71%
  • Nie28%

Hlasovanie bolo ukončené

Strana

2/2

Autor článku

Eva Janovická

Redaktorka týždenníka Báječná žena
V médiách začínala koncom roka 2006 ako redaktorka denníka Plus 1 deň. Po 15-ročnom pôsobení v šoubiznisovej redakcii istého online média sa rozhodla začať novú etapu v redakcii magazínu Báječná žena.
Reklama