Kolo: Vitamín A
Tento vitamín rozpustný v tukoch potrebujete pre silnú imunitu, dobrý zrak, zdravú pokožku a sliznice. Výborným zdrojom sú rastlinné farbivá – karotény, ktoré si telo samo premení na vitamín A. Nachádzajú sa hlavne v ovocí a zelenine oranžovej farby a v tmavozelenej listovej zelenine. V 100 g marhúľ je 1 926 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu A, v rovnakom množstve broskýň 326 IU. Bod pre marhule.
Stav: 1 : 0

s
Zdroj: Shutterstock

Kolo: Vitamín C
Najbežnejší a zároveň najpotrebnejší vitamín na posilnenie celkového zdravia a odolnosti proti chorobám, pretože podporuje tvorbu bielych krviniek a protilátok. Vitamín C má silné antioxidačné účinky, chráni pred rôznymi zápalmi, je prevenciou srdcovo-cievnych aj onkologických ochorení. V 100 g marhúľ sa nachádza 10 mg vitamínu C, v 100 g broskýň 6,6 mg. Opäť bod pre marhule.
Stav: 2 : 0

Kolo: Vitamín K
Tento vitamín rozpustný v tukoch je zodpovedný hlavne za správnu zrážavosť krvi, ale spolupracuje aj pri iných dôležitých procesoch, napríklad pri ukladaní vápnika do kostí. Pri nedostatku vitamínu K dochádza k poruchám zrážavosti krvi, rozvoju osteoporózy a k cievnym poruchám. Zo 100 g marhúľ získate 3,3 mikrogramov vitamínu K, zo 100 g broskýň 2,6 mikrogramov. Ďalší bod pre marhule.
Stav: 3 : 0

d
Zdroj: Shutterstock

Víťaz: Marhule
Sladké, šťavnaté marhule patria medzi najdravšie domáce ovocie. Šesť marhúľ denne vám dodá odporúčanú dávku betakaroténu, rastlinnej formy provitamínu A. Marhule sú bohaté aj na vitamíny skupiny B a na minerálne látky, najmä draslík, železo, horčík, vápnik, mangán a meď. Špecialitou marhúľ je vysoký obsah zeaxantínu a luteínu - antioxidantov, ktoré chránia zrak. Vďaka jedinečnej kombinácii bioaktívnych látok omladzujú pokožku, ozdravujú vlasy, odbúravajú tuky, podporujú vitalitu a imunitu, spomaľujú celkové starnutie organizmu.