Reklama

Zákerne spúšťače bolesti hlavy, ktoré možno jete každý deň: Bod číslo 3 vás šokuje!

Nepodceňujte ani obyčajné bolesti hlavy, najmä ak trvajú dlhšie.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Glutaman je už chronicky známy ako látka, ktorá môže spôsobovať nepríjemné migrény, no prekvapivo existuje mnoho ďalších jedál, ktoré obsahujú zložky schopné vyvolať bolesť hlavy. Často ide o potraviny, pri ktorých by ste to vôbec nečakali – od obľúbených pochúťok až po bežné jedlá, ktoré konzumujeme každý deň.

Syry a jogurty

Niektoré mliečne výrobky, ako sú fermentované syry, jogurty či kyslá smotana, môžu spôsobiť bolesť hlavy, pretože obsahujú látku tyramín, píše magazín Zdravie. Presný mechanizmus vyvolania migrény tyramínom nie je jasný, ale odborníci sa domnievajú, že spôsobuje, že nervové bunky v mozgu uvoľňujú nadmerné množstvo noradrenalínu, ktorý zvyšuje krvný tlak, čo vedie k bolestiam hlavy.

Zdroj: shutterstock

Veľmi zdravý je mäkký syr, pretože obsahuje viac vody ako tuku.

Paradajky

Obsahujú vysoké množstvo histamínu, látky, ktorá môže byť spúšťačom bolestí hlavy či migrén. Histamín rozširuje krvné cievy v mozgu, čo spôsobuje zápal a charakteristickú pulzujúcu bolesť, ktorá vie byť mimoriadne nepríjemná. Navyše, táto látka stimuluje uvoľňovanie serotonínu, ďalšieho faktora, ktorý môže významne prispieť k vzniku migrény a prehĺbiť jej intenzitu.

Kimči, kombuča

Tieto fermentované potraviny, ako aj kyslá kapusta, jogurty, zrelé syry, konzervované či údené mäso obsahujú veľa histamínu a môžu spôsobiť bolesť hlavy u ľudí citlivých na histamín.

Zdroj: Shutterstock

Zázvorová kombuča

Toto umelé sladidlo sa často používa v diétnych potravinách aj nápojoch. V tele môže spôsobiť zmeny v hladine cukru v krvi, čo môže viesť k bolesti hlavy. Ak máte túto skúsenosť, potraviny s obsahom aspartámu by mali byť u vás na čiernej listine.

Zdroj: Shutterstock

Pozor na sladidlá, ktoré môžu ohroziť zdravie.

Spracované mäso

Slanina, klobásy, salámy, šunky obsahujú konzervačné látky sulfity, ktoré sa často používajú v spracovanom mäse. Údené, fermentované či marinované mäso zase obsahuje tyramín. Obe látky môžu spôsobiť bolesť hlavy.

Zdroj: Shutterstock

Slanina môže odštartovať žlčníkový záchvat.

Citróny

Niektoré citrusové plody môžu byť spúšťačom migrén kvôli obsahu špecifických zlúčenín, ktoré dokážu ovplyvniť krvný obeh v mozgu. Tieto látky môžu spôsobiť zúženie krvných ciev, čo následne vedie k nepríjemnej bolesti hlavy a zhoršeniu celkového komfortu.

Zdroj: shutterstock

Šťava z citróna

Bôb, sójové výrobky

Medzi ďalšie potraviny, ktoré obsahujú spúšťač migrény tyramín, patrí sójová omáčka, omáčka teriyaki, tempeh, miso polievka, kimči, kapusta, bôb.

Zdroj: Shutterstock

Lecitín zo sóje Sójové bôby sú skvelým zdrojom lecitínu, ktorý chráni cievy pred ukladaním zlého cholesterolu. Jedno sójové jedlo denne a po troch týždňoch vám môže klesnúť hladina zlého cholesterolu až o pätinu.

Čínské jedlá

Ázijská kuchyňa často používa ako prísadu glutaman sodný. Ten môže vyvolať bolesť hlavy u citlivejších ľudí, keďže spôsobuje rozširovanie ciev v blízkosti lebky. Glutaman sa často vyskytuje aj v čipsoch, koreniacich zmesiach, dresingoch, mrazených či instantných jedlách.

Zdroj: northfoto

Muž zjedol čínske jedlo s rezancami.