1. kolo: Vitamín A
Tvorí ho skupina látok rozpustných v tuku. Najdôležitejšie sú retinol v potravinách živočíšneho pôvodu a karotenoidy v zelenine a ovocí. Vitamín A sa stará o zrak, pokožku, sliznice, kosti a krvotvorbu, podporuje rast. Je nevyhnutný pre silnú obranyschopnosť, chráni pred nádorovými ochoreniami. Nedostatok môže byť príčinou oslabenej imunity, kožných problémov, suchých slizníc a očí, zhoršovania zraku. V 100 g červenej repy sa nachádzajú 2 mikrogramy vitamínu A, v 100 g mrkvy 835 mikrogramov. Bod získava mrkva.
Stav: 0 : 1

Fresh,Young,Carrot,On,The,Table
Zdroj: Shutterstock

2. kolo: Vitamín B9
Kyselina listová má nezastupiteľnú úlohu u žien v tehotenstve, pretože je nevyhnutná na vývoj a rast plodu. V priebehu celého života je nevyhnutná na optimálnu tvorbu červených krviniek, správny vývoj bielych krviniek, syntézu DNA, fungovanie nervovej sústavy aj na silnú obranyschopnosť. Nedostatok môže byť príčinou únavy, nízkeho počtu červených krviniek, slabosti, bledosti a zhoršenej pamäti. V 100 g cvikly sa nachádza 109 mikrogramov kyseliny listovej, v 100 g mrkvy iba 19 mikrogramov. Bod pre červenú repu.
Stav: 1 : 1

Beetroot,Isolated,On,White
Zdroj: Shutterstock