Reklama

Máte radi AVOKÁDO? Toto robte, aby vám nezhnedlo

Máte rady avokádo?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Z každého rožku trošku…

Čistý sneh a mráz 

Čerstvo napadnutý sneh a studený mráz využívali už naše staré mamy pri upratovaní a čistení domácnosti. Ak máte doma nejaký koberec, ktorý sa dá ľahko zrolovať a vyniesť von, urobte tento starý trik...

Keď napadne nový sneh (najlepšie prašan), koberec vystrite vlasom dolu na čistý urovnaný sneh. Potom prúteným klepáčom alebo metlou vyprášte z koberca prach a špinu. Nakoniec ho preveste na žrď a cirokovou kefou alebo metličkou odstráňte zvyšný sneh a nečistoty. Uvidíte, koľko sa na štetinách uchytí vlasov a chumáčov prachu napriek tomu, že ich pravidelne vysávate. Takouto procedúrou sa koberce zdravo prevzdušnia. Vlasy koberca budú nadýchané a oživí sa aj farba.

Mráz si zas poradí s roztočmi v matracoch, peri-nách, paplónoch, kožušinách, závesoch, dekách a v plyšových hračkách. Najväčšie lapače prachu v domácnosti vyvešajte na studený mráz a ten urobí svoju prácu. Dobre ich vyprášte a nechajte vymraziť cez noc. Uvidíte a hlavne ucítite, že v domácnosti sa zrazu lepšie dýcha, zaspáva a je príjemne sviežo.

Máte rady avokádo? 

1 Ak ste kúpili avokádo, ktoré ešte nie je dozreté, zabaľte ho do papierového obrúska a nechajte dozrieť pri izbovej teplote, najlepšie v blízkosti jabĺk. 

2 Načaté avokádo vždy skladujte v chladničke.

3 Z kôstky si môžete vypestovať novú izbovú rastlinku, ktorá v črepníku vyzerá veľmi pekne.

Čitateľ Michal, Hviezdoslavov

Kôstku dôkladne umyte a zapichnite do nej 3 špáradlá tak, aby ju držali nad hladinou vody v pohári. Hneď ako kôstka vyklíči, zasaďte ju tak, aby z dvoch tretín zostala nad povrchom hliny. Špáradlá nevyberajte, zbytočne by ste plod poškodili. O avokádo sa starajte rovnako ako o iné izbové rastliny.

 4 triky proti zhnednutiu avokáda 

  1. Avokádo stačí pokvapkať limetkovou alebo citrónovou šťavou, dať do misy a zakryť potravinárskou fóliou, čím sa zabráni prístupu vzduchu.
  2. Prv než nespotrebovanú polovicu avokáda dáte do vzduchotesnej nádoby, všetky rezné strany potrite olivovým olejom. Dobre uzavrite a odložte do chladničky.
  3. Prekrojené avokádo dajte do vzduchotesnej nádoby spolu s kúskom nasekanej cibule. Zložky síry v cibuli (presne tie, pre ktoré pri krájaní plačeme) zoxidujú na zelenom povrchu avokáda a zabránia mu zhnednúť.
  4. Nespotrebovanú polovicu avokáda môžete tiež vložiť do nádoby s trochou vody a odložiť do chladničky. Nezabudnite nádobu uzavrieť. Pred ďalšou spotrebou zvodnatený povrch trochu osušte.