Najnechutnejšie európske jedlá: Našli by ste odvahu ochutnať ich?
4. 11. 2024, 17:00

Zdroj: Wikipedia
Na najnechutnejšie jedlá často domáci nedajú dopustiť, ale pre cudzincov je ich degustovanie hotovou pohromou.
Aj keď Európa ponúka množstvo gurmánskych špecialít, nájdeme tu aj jedlá, ktoré väčšina ľudí radšej odmietne. Tieto netradičné lahôdky môžu šokovať surovinami, spôsobom prípravy či samotnou chuťou.

Zdroj: Zena.sk
1. Casu Marzu – Sardínia, Taliansko
Tento syr obsahuje živé larvy, ktoré ho rozkladajú a vytvárajú mu mäkkú, krémovú konzistenciu. Konzumuje sa často so živými červíkmi, čo mnohým spôsobuje odpor. Ich prítomnosť a silná chuť fermentovaného syra nie je pre každého.
2. Surströmming – Švédsko
Fermentovaný sleď je zavretý v konzervách a jeho zápach je taký silný, že sa často konzumuje vonku. Mnohí ho nedokážu kvôli odpudzujúcej aróme ani len vložiť do úst. Prirovnávajú ho k zhnitej potravine. Dokonca tejto špecialite neholduje ani veľa Švédov.
3. Hákarl – Island
Veľmi podobný je aj pokrm hákarl. Žraločie mäso sa fermentuje a následne suší, čím získa silný amoniakový zápach. Ide o tradičné jedlo, no je veľmi špecifické. Silný zápach je pre ľudí neprekonateľnou prekážkou a nepresvedčí ich ani nezvyčajná chuť.
4. Lutefisk – Nórsko
Ide o druh sušenej tresky, ktorá je namočená v lúhu a neskôr prepláchnutá vodou. To jej dodáva želatínovú konzistenciu. Má zvláštnu textúru, čo niektorých ihneď napína na zvracanie. Aj špecifická chuť je pre mnohých hotovou pohromou.
5. Andouillette – Francúzsko
Táto klobása je vyrobená z vnútorností, najmä čriev, ktoré majú charakteristickú chuť aj zápach. Cítiť ho už v momente, keď sa varí, preto sa tejto špeciality radšej vzdajú. Nepomáha ani štedrá dávka vína a cibule.
Anketa
Skúsili by ste niektoré z týchto jedál?
- Áno22%
- Nie77%
Hlasovanie bolo ukončené
6. Kokoretsi – Grécko
Tradične sa kokoretsi pripravujú grilovaním. Poznajú ich nielen v Grécku, ale aj v iných balkánskych krajinách. Tento pokrm pozostáva z vnútorností, najmä z čriev a pečene. Tie pochádzajú z jahňaťa alebo z kozy. Jedlo sa podáva počas veľkonočných osláv. Najväčším problémom je jeho silná aróma.

Zdroj: Zena.sk
7. Čierny puding – Veľká Británia
Veľmi pripomína naše jaternice, preto si na tejto špecialite neváha pochutiť aj veľa Slovákov. Klobása z bravčovej krvi a tuku sa podáva aj v rámci slávnych Anglických raňajok. Jedlo je pevné a má veľmi silnú chuť.

Zdroj: Zena.sk
8. Smalahove – Nórsko
Už len pohľad na toto jedlo spôsobuje niektorým ľuďom nevoľnosť Ovčia hlava sa najprv vyúdí a potom uvarí. Podáva sa celá a každý si z nej môže vziať kúsok. Hlavným problémom je práve to, že vám na tanieri skončí celá lebka.
9. Testa in Cassetta – Taliansko
Aj Testa in Cassetta pozostáva z bravčovej hlavy, ktorá sa varí a následne sa formuje do placky. Obsahuje aj iné časti ako uši a jazyk. Zjednodušene by sa dala popísať ako naša tlačenka, takže Slovákom by opäť nespôsobovala také problémy.
10. Tortilla del Sacromonte – Španielsko
Na tomto pokrme by ste sa mohli ľahko sklamať. Tortilla je totiž aj klasické jedlo zo zemiakov a vajec. V tejto verzii sa však ku nim pridáva ešte aj paprika, jahňacie mäso, mozog a semenníky. Keby ste sa to dozvedeli, asi by vám už išlo dole krkom podstatne ťažšie.