Reklama

Potraviny, ktoré nám SKRACUJÚ ŽIVOT! Máte ich na stole aj vy?

Pečené mäso, zelenina a Yorkshirský puding v Británii.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CXlVJJfsBPZ/

Reklama

Niekoľkoročná americká štúdia vymietla zrak všetkým milovníkom bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré je pre slovenskú kuchyňu takmer typické. A neprekvapila len gurmánov.

Ale aj tých, ktorí ťažké mäsové pokrmy zaraďujú medzi nenahraditeľné súčasti jedálnička alebo dôležitý zdroj železa, ktorý vlastne neškodí, ale posilňuje. Výsledok výskumu je – červené mäso zabíja.

Jedáci mäsa zomierali viac
Vedecký tím Harvarskej univerzity celé roky študoval tisíce ľudí - ich telesné hodnoty, choroby, stravovanie a príčiny úmrtia. Necelých 38 000 mužov a 84 000 žien sledovali 28 rokov, asi pätina z nich počas výskumu umrela. Najčastejšou príčinou bola rakovina, za ňou nasledovali srdcové choroby. Konzumácia červeného mäsa úmrtnosť zvýšila, to znamená, že smrť u jeho konzumentov prišla skôr. A to v dôsledku závažných chorôb. "Mäsiari" vraj umierajú až o 20 percent mladší, než ostatní.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tieto potraviny sú bezpečné aj po dátume minimálnej trvanlivosti
    Zdroj: mh

    Slováci bravčové a hovädzie milujú
    Červeným mäsom sa rozumie všetko, ktoré má v surovom stave červenú farbu. Spadá pod neho hovädzie (krava, býk), bravčové (prasa), jahňacie (mladá ovca), baranie, konské či divina (muflón, jeleň, srna, bažant, prepelica, diviak). U nás sa najčastejšie pri varení používa bravčové a hovädzie. Hovorí sa, že čím bolo zjedené zviera staršie, tým je mäso tuhšie, ťažšie stráviteľné. Žiadne mäso by sa tiež nemalo konzumovať hneď po zabití zvieraťa a veľa závisí aj od formy jeho úpravy.

    Ak dáme pozor, môžeme žiť dlhšie
    Faktom však ostáva, že červené zdravé nie je a veľmi záleží, koľko ho kto zje. Úmrtnosť znižuje nahradenie červeného mäsa bielym – hydinou (kura, sliepka, morka, hus, kačica) a rybami. Dlhší život vám však má zaručiť najmä konzumácia zeleniny, orechov a celozrnných potravín.

    Čo sa týka podrobných dopadov červeného mäsa na organizmus, táto tradičná súčasť ľudskej potravy nám oslabuje črevnú mikroflóru, robí nás náchylnými na infekcie, poškodzuje DNA a spôsobuje niekoľko druhov rakoviny – hrubého čreva, prostaty či pŕs. Renomovaní vedci tvrdia, že zmenou jedálnička a výrazným obmedzením alebo zanechaním konzumácie červeného mäsa môžeme predčasnému úmrtiu zamedziť. Tak čo, dáte si povedať?