TOP európsky street food: Čo si treba dať v Taliansku, Poľsku či Nemecku?
2. 4. 2023, 9:01 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:39)

Zdroj: Shutterstock
Mnohé európske mestá sú známe svojím pouličným životom, ku ktorému neodmysliteľne patrí aj občerstvenie. Sladké, slané, pikantné… Viete, ktoré krajiny sú známe akými pochúťkami?

STROOPWAFEL, Holansko
Tenučké pouličné vafle pečené na lise zlepené karamelovou omáčkou sa nechávajú zmäknúť nad parou z čaju či kávy a dnes ich dostať v podobe menších sušienok aj v našich obchodoch.
Zdroj: Pixabay
ZEPPOLE, Taliansko
Taliani sú gastronomickí králi aj v tej najzapadnutejšej uličke. Sladkostí „do ruky“ majú neúrekom a isto neodoláte napríklad maličkým vyprážaným šiškám plneným džemom alebo želé, posypaným práškovým cukrom a naloženým v papierovom vrecku. V Ríme sú na každom kroku.
Zdroj: Pixabay
ARANCINI, Sicília
Apeninská čižma nás nasmeruje až na najväčší taliansky ostrov, ktorá má viacero pochúťok. Najtypickejšie popri pouličných rybích jednohubkách a pistáciových croissantoch sú tam vyprážané šišky alebo guľôčky plnené ryžou, hráškom a mäsom alebo zeleninou. S rajčinovou omáčkou a šalátom poslúžia aj ako hlavný chod.
Zdroj: Pixabay
CANNOLI, Sicília
A na Sicílii ešte ostaneme. Nielen počas karnevalov sa tam podávajú chrumkavé trubičky z jemného cesta plnené syrom ricotta na sladko a kandizovaným ovocím, strúhanou čokoládou alebo pistáciami.
Zdroj: Pixabay
ZAPIEKANKA, Poľsko
Zapekanú bageta obložená všetkých od výmyslu sveta (restované šampiňóny, bryndza, mäso, roztopený syr...) dostanete za pár zlotých v každom väčšom poľskom meste a zjesť ju celú dá zabrať.
Zdroj: Pixabay
SIMIT, Turecko
Slávny turecký bagel pokrytý sezamovými semienkami sa tradične namáča do času alebo pojedá spolu so syrom a zeleninou. Čerstvý a teplý z pece sa podáva na všetkých rušných turistických uliciach.
Zdroj: Pixabay
PIIRAKKA, Fínsko
Karelské pečivo sú chutné koláčiky z ražnej múky, ryže a masla, avšak na slano. Vo fínskych stánkoch ich nájdete popri pikantnom pečive či sušených rybách.
Zdroj: Pixabay
TRDELNÍK, Slovensko a Česko
Tradičný záhorácky a český valček z kysnutého cesta je dnes už svetoznámy. Posypaný cukrom a orechmi a dnes ponúka v najrozmanitejších verziách poliaty čokoládou, plnený krémom či zmrzlinou.
Zdroj: Pixabay
CURRYWURST, Nemecko
Slávna nemecká dusená či vyprážaná klobása v kari omáčke sa podáva aj cibuľou a hranolkami a zaručuje poriadku dávku energie.
Zdroj: Pixabay
CREPES, Francúzsko
Či už sladké alebo slané, francúzske palacinky si nenechajte ujsť. Podávajú sa na uliciach po celej krajine.
Zdroj: Pixabay
ČEVAPI, Chorvátsko
Pikantné mäsové rolky z mletej bravčoviny, hovädziny či jahňaciny, u nás známe ako čevapčiči, sa pripravujú v rôznych kútoch sveta, typické sú však pre Balkán. Podávajú sa v pite alebo chlebe, s cibuľkou, paprikou a kajmakom – tradičnou zahustenou smotanou.
Zdroj: Pixabay


Zdroj: Hungry Man Kitchen