Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi vedie k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení, ako je vysoký tlak, zúženie alebo upchatie ciev, čo môže byť príčinou infarktu, cievnej mozgovej príhody, nedokrvenia dolných končatín či postihnutia obličiek. Jeden z najjednoduchších spôsobov, ktorým môžete ovplyvniť hladinu cholesterolu, je zdravá strava.
Správne tuky
Olivy a olivový olej obsahujú kyselinu linolenovú, ktorá bráni vytváraniu krvných zrazenín v cievach a chráni srdce pred infarktom. Morské ryby ako losos, makrela, tuniak a sleď sú bohaté na nenasýtené mastné kyseliny omega-3. Výskumy ukázali, že u ľudí, ktorí jedli tučné ryby tri až päťkrát do týždňa, kleslo riziko infarktu o 40 až 70 percent bez ohľadu na vek. Vlašské orechy, mandle, ľanové a slnečnicové semienka udržujú steny ciev pružné. Denne stačí zjesť 30 gramov.
Sila v zrnkách
Sója obsahuje lecitín, ktorý rozpúšťa cholesterol, preto by ju mali jesť najmä milovníci mäsa. Zahanbiť sa nedajú ani fazuľa a cícer, ktoré pri pravidelnej konzumácii pomáhajú udržiavať optimálne hladiny dobrého HDL a škodlivého LDL cholesterolu. V celozrnných výrobkoch sa nachádzajú balastné látky, ktoré na seba naviažu škodlivé tuky a vylúčia ich. Najviac vlákniny obsahujú ovsené vločky – až 10 g/100 g.