Zdravotné benefity kyslej kapusty poznali už naši predkovia, pre ktorých bola po celú zimu nevyhnutnou zásobárňou vitamínov a minerálnych látok, a jej význam v modernej výžive podporili vedecké výskumy. Receptúra a príprava kvasenej kapusty sa v priebehu storočí prakticky nezmenili.
- Najemno pokrájaná hlávková kapusta, ktorá prešla bakteriálnym kvasením, je ešte zdravšia ako surová. Typickú kyslú chuť jej dodáva kyselina mliečna, ktorá vzniká pri kvasení cukrov pôsobením baktérií mliečneho kvasenia.
- Kvasená kapusta obsahuje množstvo probiotických baktérií, ktoré sa starajú o zdravú črevnú mikroflóru, zmierňujú príznaky dráždivého čreva a nadúvania. Podporuje látkovú premenu, znižuje krvný tlak a urýchľuje odvádzanie odpadových látok z tela. Rôzne enzýmy a vláknina zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín.
- Pravidelná konzumácia kyslej kapusty podporuje odolnosť organizmu proti infekciám a aktivizuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám. Skvelá prevencia proti prechladnutiu a chrípke.
- Kyslá kapusta má ešte vyšší obsah vitamínu C ako čerstvá –200 gramov pokryje dennú potrebu céčka, čo je dôležité na posilnenie organizmu v jesenných a zimných mesiacoch.
- Ako jediná z bežne dostupných rastlinných potravín obsahuje vitamín B12 (kobalamín), ktorý vzniká pri fermentácii. Tento vitamín zabezpečuje vitalitu a duševnú sviežosť, odbúrava stres a pôsobí proti depresiám.
- Kombinácia dôležitých živín v kyslej kapuste – vitamíny C, B3, B5, B6 a B12, minerály železo, draslík, horčík, vápnik, zinok, fluór a síra – podporuje tvorbu červených krviniek a hormónov, znižuje cholesterol a regeneruje bunky.
- Pri procese kvasenia sa v kapuste tvoria izotiokyanáty – látky so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré chránia pred rozvojom nádorových ochorení, najmä rakoviny pečene, pľúc, prsníka, hrubého čreva a konečníka.