Recepty na najlahodnejšie vianočné punče: Skúšali ste už kokosový?
23. 12. 2022, 10:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:38)

Zdroj: Pixabay
Silnejší, slabší, sladkastý či kyselkavý, krémový, číry či plný ovocia, každý má rád trošku iný, no takmer nik mu neodolá. Inšpirujte sa tými lahodnými punčmi, ktoré vás uvoľnia a zahrejú.
Klasický viedenský punč
Obľúbený punč u našich západných susedov je červený a nie je až taký silný. Na jeho prípravu potrebujete 0,7 l červeného vína, 0,25 l rumu a 0,5 l vody, šťavu z polovice pomaranča a polovice citróna, 100 g či viac kryštálového cukru, jednu paličku škorice a zopár klinčekov.
Zdroj: Pixaby
Do vody prevretej s cukrom a korením pridajte ostatné tekuté ingrediencie a udržte zopár minút pod bodom varu.
Sladký červený punč
Sladučký a voňavý punč sýtej bordovej farby docielite 2 vrecúškami vianočného čaju (s vianočným korením alebo ovocného), ktoré v 1 l vody povaríte so 4 PL kryštálového cukru, dolejte 1,5 červeného vína a 2 dcl griotky (alebo čerešňovice alebo brandy alebo whisky).
Zdroj: Pixaby
Na záver pridajte plátky citróna a pomaranča, ale aj čerešňového (prípadne jahodového, višňového) kompótu, ktorý ostane plávať na hladine nápoja.
Silný slovenský punč
Ten reže! V najtuhšej zime si povarte liter čierneho čaju alebo pomarančového/grapefruitového džúsu (podľa toho, či chcete horkejší či sladší) s vianočným korením, citrónom a pomarančom a na záver pridajte 10-30 ml kalvadosu (jablkovice, hruškovice, slivovice).
Zdroj: Pixaby
Biely kokosový punč
Teplý biely punč vykúzlite zo 4 dcl kokosového rumu (alebo bieleho rumu alebo striebornej tequily) a 1l kokosového mlieka (alebo obyčajného mlieka a kokosového sirupu), ktoré spolu ohrejte. Podľa chuti pridajte hnedý cukor, zrnká muškátového orieška, klinčeky, šľahačku či brusnice.
Zdroj: Pixaby
Báječné prísady do punču
Vianočný punč môžete prizdobiť alebo v ňom povariť/zohriať aj tieto ingrediencie: brusnice, limetky, jablká, granátové jablko, hrušky, maliny, jahody, čučoriedky, čerešne, višne, ananás, hrozienka, oriešky, mandle, badián, rozmarín, ibištek, vanilka, kardamon, med, zázvor, citrónová kôra, čierny čaj, sušené ovocie (ananás, pomaranč, mango, kokos).
Zdroj: Pixaby