Reklama

10 potravín zvyšujúcich riziko vážnej choroby, o čísle 7 ste netušili. Chráňte sa, obmedzte ich

Do pozvánky však nezabudnite pripísať takzvaný dress code, teda odporúčanie na vhodné oblečenie.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Niektoré potraviny zvyšujú riziko vzniku onkologických ochorení. Ak ich jedávate často a nemáte správnu životosprávu, môžete tým ohroziť svoje zdravie.

Rizikové potraviny nemusíte zo svojho jedálnička úplne vylúčiť. Niektoré z nich, ako napríklad červené mäso, obsahujú pre organizmus dôležité živiny. No mali by ste dbať na to, aby ste ich nejedli príliš často. Radšej ich striedajte so zdravšími alternatívami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:26
Remaining Time 0:26
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ktoré potraviny zvyšujú riziko vážneho ochorenia? Obmedzte ich v jedálničku
    Zdroj: Zena.sk

    1. Spracované mäso

    Spracované mäso ako sú párky, šunka, saláma, slanina či klobásy a podobné potraviny, patrí medzi najrizikovejšie potraviny. Proces ich údenia, solenia alebo konzervácie často zahŕňa použitie dusičnanov, ktoré sa v tele premieňajú na karcinogénne zlúčeniny. Okrem toho údenie vedie k tvorbe polycyklických aromatických uhľovodíkov (PAH), ktoré zvyšujú riziko rakoviny. WHO v roku 2015 klasifikovalo spracované mäso ako skupinu 1 karcinogén, čo znamená, že existuje dostatočný dôkaz o jeho spojení s rakovinou, najmä hrubého čreva a žalúdka.
    Zdravá alternatíva: čerstvé kuracie alebo rybie mäso, rastlinné alternatívy, napríklad tofu či tempeh.

    2. Vyprážané potraviny

    Potraviny pripravované pri vysokých teplotách, ako hranolky alebo čipsy, obsahujú akrylamid – chemickú látku, ktorá bola označená za potenciálne karcinogénnu. Štúdie preukázali, že akrylamid spôsobuje smrť buniek, čím zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vyprážané jedlá navyše prispievajú k obezite a cukrovke 2. typu, ktoré sú samy o sebe rizikovými faktormi pre vznik rakoviny.
    Zdravá alternatíva: pečené zemiaky, zeleninové hranolky pripravené v rúre alebo na pare.

    3. Mliečne výrobky

    Mliečne výrobky, ako sú mlieko, syr, maslo a jogurt, môžu zvyšovať hladinu inzulínového rastového faktora 1 (IGF-1), ktorý podporuje rast buniek rakoviny prostaty. Niektoré štúdie, napríklad z roku 2020, ukázali, že vysoký príjem mlieka je spojený s vyšším rizikom rakoviny prostaty, hoci nie všetky dôkazy sú jednoznačné.
    Zdravá alternatíva: rastlinné mlieka, ako je mandľové, ovsené alebo kokosové.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:26
    Remaining Time 0:26
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najkalorickejšie potraviny. Pustili ste sa do chudnutia? Vyhnite sa im!
      Zdroj: Zena.sk

      4. Cukor a rafinované sacharidy

      Biele pečivo, biela ryža, sladké cereálie a iné rafinované sacharidy podporujú vznik obezity a cukrovky 2. typu, ktoré zvyšujú riziko rakoviny. Tieto potraviny vedú k vysokým hladinám krvného cukru a zápalom v tele, čo môže poškodzovať bunky a podporovať vznik rakoviny, napríklad hrubého čreva či prsníka.
      Zdravá alternatíva: celozrnné pečivo, hnedá ryža, ovsené vločky a nesladené cereálie.

      5. Alkohol

      Konzumácia alkoholu prispieva k vzniku rakoviny tým, že sa v tele premieňa na acetaldehyd, karcinogénnu látku, ktorá poškodzuje DNA. Alkohol je spojený s viacerými druhmi onkologických ochorení, ako sú rakovina prsníka, pečene, hrubého čreva a pažeráka. WHO označila alkohol za skupinu 1 karcinogén, pričom riziko závisí od množstva konzumácie.
      Zdravá alternatíva: nesladené bylinné čaje, voda s citrónom alebo nealkoholické alternatívy.

      6. Červené mäso

      Hovädzie, bravčové či jahňacie mäso bolo WHO zaradené do skupiny 2A karcinogénov, čo znamená, že je pravdepodobne karcinogénne pre človeka. Vysoká konzumácia červeného mäsa je spojená s rakovinou hrubého čreva a pankreasu, najmä ak je mäso pripravované pri vysokých teplotách.
      Zdravá alternatíva: hydina, ryby alebo rastlinné zdroje bielkovín, napríklad strukoviny.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:26
      Remaining Time 0:26
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Potrápila vás novoročná "opica"? Takto sa z nej zaručene dostanete
        Zdroj: Zena.sk

        7. Prevarené potraviny

        Prepečenie alebo prevarenie jedál, najmä mäsa a škrobnatých potravín, predstavuje zvýšené riziko. Pri varení pri veľmi vysokých teplotách, ako je grilovanie, opekanie, smaženie, vznikajú heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH). Okrem toho škrobové potraviny, ako sú zemiaky, sa pri prepečení stávajú zdrojom akrylamidu – chemickej látky, ktorá bola v laboratórnych štúdiách označená za karcinogénnu. Akrylamid vzniká najmä pri varení pri teplotách nad 120 °C, napríklad pri smažení, pečení či opekaní. Prevarené jedlá nielenže zvyšujú riziko rakoviny, ale tiež strácajú cenné živiny, ktoré by mohli pôsobiť ako ochranné faktory proti ochoreniam.
        Zdravá alternatíva: Uprednostnite prípravu jedál pri nižších teplotách, napríklad dusením, varením v pare, pomalým varením alebo pečením pri nízkych teplotách.

        8. Ultra-spracované potraviny

        Sladkosti, sladené nápoje, mrazené jedlá a rýchle občerstvenie, obsahujú vysoké množstvo prídavných látok, soli a cukru. Tieto potraviny podporujú vznik obezity, ktorá je rizikovým faktorom rakoviny. Navyše obsahujú nízke množstvo vlákniny, vitamínov a minerálov, čo znižuje schopnosť tela bojovať proti ochoreniam.
        Zdravá alternatíva: čerstvé ovocie, zelenina, orechy a celozrnné výrobky.

        9. Potraviny s pridanými cukrami

        Potraviny a nápoje so zvýšeným obsahom cukru, ako sú koláče, cukrovinky či sladké nápoje, spôsobujú rýchle nárasty hladiny cukru v krvi a podporujú obezitu. Výskumy ukázali, že vysoké hladiny cukru v krvi zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva a prsníka.
        Zdravá alternatíva: čerstvé ovocie, nesladené nápoje, oriešky alebo celozrnné sušienky.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:26
        Remaining Time 0:26
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Herci Robo a Anička Jakab Rakovská. Ako sa spoznali?
          Zdroj: Zena.sk

          10. Chemicky upravené potraviny

          Niektoré prídavné látky v potravinách, ako sú dusičnany, konzervanty či farbivá, boli označené za potenciálne karcinogénne. Tieto chemikálie sa často nachádzajú v polotovaroch, margarínoch alebo konzervovaných výrobkoch a zvyšujú riziko vzniku rakoviny najmä pri pravidelnej konzumácii.
          Zdravá alternatíva: čerstvé potraviny, organické produkty a domáce jedlá pripravené z kvalitných surovín.