Ak máte alergiu na toto, jahody nejedzte! Čo ešte o nich treba vedieť?
18. 6. 2022, 15:00 (aktualizované: 30. 5. 2024, 16:36)

Zdroj: Shutterstock
Čím netrpezlivejšie na ne čakáte, tým kratšie trvajú. Objavte aj liečivé účinky najobľúbenejšieho ovocia začiatku leta.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Ca_UeSZv-zX/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CaUGZq5PuA5/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CdfkHZivrtD/
Galéria k článku
Jahody ľudia pestujú už vyše šesťsto rokov, veľkoplodé odrody však boli vyšľachtené až v 18. storočí. Plody aj listy sa hojne využívali v ľudovom liečiteľstve na prečistenie, zápaly kĺbov, podráždené oči i tráviace problémy.
Anketa
Máte radi jahody?
Jedzte, kým je čas
Nič sa nevyrovná čerstvým plodom. Túžobne očakávané prvé letné ovocie má energetickú hodnotu iba 180 kJ/100 g, ale obsahuje až 60 mg vitamínu C, veľké množstvo vitamínov A, B, E a K, minerálov vápnika, horčíka, draslíka, zinku a železa, zo vzácnejších prvkov najmä mangán, molybdén, kobalt, bór a fluór.
Neodolateľnú chuť a vôňu dodáva jahodám jedinečný kokteil organických kyselín.
Ozdravná kúra
Misku čerstvých jahôd by ste si mali dopriať často, ak trpíte obličkovými kameňmi, ochorením pečene, cievnymi problémami, zápchou či hemoroidmi.
Silné antioxidanty polyfenoly v jadierkach sú prevenciou nádorových ochorení, u ľudí s citlivými črevami však môžu vyvolať podráždenie.
Jahody pomáhajú aj pri dne, artritíde, reume a prechladnutí, pretože obsahujú vysokú dávku prírodnej kyseliny salicylovej, ktorá lieči zápaly.
Pozor!
Ak máte alergiu na acylpyrín, aspirín alebo peľ brezy, najmä čerstvé jahody môžu vyvolať alergickú reakciu. Riziko je vyššie u menej zrelých plodov, ktoré majú vyšší obsah kyselín.
Vedecky potvrdené
Výskumy ukázali, že jahody patria medzi 50 najbohatších prírodných zdrojov antioxidantov. V celkovom hodnotení rôznych potravín sa umiestnili na 27. mieste, v kategórii ovocia skončili tesne za černicami, brusnicami, malinami a čerešňami.
Dokázané boli aj protirakovinové účinky jahôd, ktoré ako jedno z mála ovocí obsahujú účinný antioxidant kyselinu ellagovú. Ako ochrana na bunky pôsobí aj kombinácia vitamínu C, folátov a flavonoidov kvercetínu a kempferolu.
Báječné rady
Na tráviace ťažkosti a pri prechladnutí je výborný čaj z listov jahodníka. Precitlivenosť na jahody pomôže zmierniť krátka tepelná úprava alebo aj med. Jahody neskladujte dlhšie ako 2 dni, pretože neskôr prudko klesá obsah vitamínu C aj polyfenolov.
Tri skvelé jahodové recepty "na slano":
- Šalát so syrom
Jahody zamiešajte do šalátu z listovej zeleniny, ako je hlávkový, rímsky šalát, rukola či valeriánka. Nakoniec pridajte čerstvý ovčí alebo kozí syr a orechy a semienka podľa chuti.
- Kurací šalát
Šalát z rukoly a kúskov pečeného kuracieho mäsa získa úžasnú chuť, keď doň pridáte zopár prepolených sladkých jahôd.
- Sladký špíz
Na špajdľu striedavo napichujte kúsky jahôd a kolieska banánu. Nakoniec zľahka pokvapkajte tekutým medom.